Re: Морские гребешки (scallop)
Добавлено: 07 сен 2007, 22:39
Морские гребешки в белом вине
700 гр больших гребешков
7 ст.л. сливочного масла
3 очень мелко порезанных луковиц шалота
2 ст. л. рубленной зелени петрушки
1/4 чашки белого сухого вина
Соль и перец
Инструкции: Уложить все ингредиенты в кастрюлю, довести до кипения и тушить 3-5 минут.
Вынуть гребешки и уварить соус на половину, так что соус стал густым и цвета слоновой кости. Вернуть гребешки, подавать немедленно.
Морские гребешки в черном бобовом соусе
Для приготовления блюда Вам потребуются: морские гребешки - 750г; соевый соус - 2 ч.л.; стручковый сладкий перец (красный и зеленый) - 2 стручка; лук репчатый (или красный) - 1 шт.; масло растительное - 3-4 ст.л.; рисовое вино (можно сухой херес) - 1 ст.л.; имбирь тертый - щепотка; чеснок - 3 зубчика; бобы черные - 3 ст.л.
Гребешки надрезать с одной стороны крест-накрест, промыть, поставить в холодное место. После того, как они подсохнут замариновать в соевом соусе с небольшим количеством черного перца. Лук и стручковый перец нарезать соломкой, слегка обжарить и посолить. Разогреть в сковороде растительное масло и обжаривать в нем гребешки вместе с имбирем около 2 минут, затем сбрызнуть вином и выложить на блюдо. Приготовить соус: смешать устричный (или соевый соус), сахар и крахмал. В сковороду положить бобы, смешанные с измельченным чесноком, добавить овощи и гребешки, полить соусом и довести все до кипения.
Nutrition Notes
Scallops are high in protein, contain virtually no saturated fat and are a good source of important minerals including magnesium, phosphorus and potassium.
Scallops are also a great source of vitamin B12 - a three-ounce serving (90 grams) provides half of a day's vitamin B12 requirement. The body needs vitamin B12 to make red blood cells and to maintain a healthy nervous system. Vitamin B12 is also used to make and repair DNA, the genetic material of cells.
Here's how a 3-ounce (90 gram) serving of steamed scallops (bay or sea) stack up in terms of nutrition:
Calories 101
Protein 21 grams
Fat 1.3 grams
Saturated fat 0.1 grams
Cholesterol 48 milligrams
Plus, you get 50 milligrams of magnesium, 304 milligrams of phosphorus, and 1.2 micrograms of vitamin B12.
Healthy Ways to Enjoy:
* Serve grilled scallops with a refreshing papaya salsa
* Substitute scallops for shrimp, crab or lobster in your favourite recipe.
* Skewer scallops with fresh vegetables and mango and broil in the oven
* For a quick, easy and healthy dish, rub scallops with Cajun seasoning and bake for 12 to 15 minutes
* Enjoy grilled scallops on bed of mixed greens with dried cranberries and balsamic vinaigrette
* Place thawed scallops in a baking dish, drizzle with olive oil and some spices (try garlic, freshly ground black pepper and paprika), broil them until they are cooked through
* To lower the fat of the popular hors d'oeuvres of scallops wrapped in bacon, try using turkey bacon as an alternative
700 гр больших гребешков
7 ст.л. сливочного масла
3 очень мелко порезанных луковиц шалота
2 ст. л. рубленной зелени петрушки
1/4 чашки белого сухого вина
Соль и перец
Инструкции: Уложить все ингредиенты в кастрюлю, довести до кипения и тушить 3-5 минут.
Вынуть гребешки и уварить соус на половину, так что соус стал густым и цвета слоновой кости. Вернуть гребешки, подавать немедленно.
Морские гребешки в черном бобовом соусе
Для приготовления блюда Вам потребуются: морские гребешки - 750г; соевый соус - 2 ч.л.; стручковый сладкий перец (красный и зеленый) - 2 стручка; лук репчатый (или красный) - 1 шт.; масло растительное - 3-4 ст.л.; рисовое вино (можно сухой херес) - 1 ст.л.; имбирь тертый - щепотка; чеснок - 3 зубчика; бобы черные - 3 ст.л.
Гребешки надрезать с одной стороны крест-накрест, промыть, поставить в холодное место. После того, как они подсохнут замариновать в соевом соусе с небольшим количеством черного перца. Лук и стручковый перец нарезать соломкой, слегка обжарить и посолить. Разогреть в сковороде растительное масло и обжаривать в нем гребешки вместе с имбирем около 2 минут, затем сбрызнуть вином и выложить на блюдо. Приготовить соус: смешать устричный (или соевый соус), сахар и крахмал. В сковороду положить бобы, смешанные с измельченным чесноком, добавить овощи и гребешки, полить соусом и довести все до кипения.
Nutrition Notes
Scallops are high in protein, contain virtually no saturated fat and are a good source of important minerals including magnesium, phosphorus and potassium.
Scallops are also a great source of vitamin B12 - a three-ounce serving (90 grams) provides half of a day's vitamin B12 requirement. The body needs vitamin B12 to make red blood cells and to maintain a healthy nervous system. Vitamin B12 is also used to make and repair DNA, the genetic material of cells.
Here's how a 3-ounce (90 gram) serving of steamed scallops (bay or sea) stack up in terms of nutrition:
Calories 101
Protein 21 grams
Fat 1.3 grams
Saturated fat 0.1 grams
Cholesterol 48 milligrams
Plus, you get 50 milligrams of magnesium, 304 milligrams of phosphorus, and 1.2 micrograms of vitamin B12.
Healthy Ways to Enjoy:
* Serve grilled scallops with a refreshing papaya salsa
* Substitute scallops for shrimp, crab or lobster in your favourite recipe.
* Skewer scallops with fresh vegetables and mango and broil in the oven
* For a quick, easy and healthy dish, rub scallops with Cajun seasoning and bake for 12 to 15 minutes
* Enjoy grilled scallops on bed of mixed greens with dried cranberries and balsamic vinaigrette
* Place thawed scallops in a baking dish, drizzle with olive oil and some spices (try garlic, freshly ground black pepper and paprika), broil them until they are cooked through
* To lower the fat of the popular hors d'oeuvres of scallops wrapped in bacon, try using turkey bacon as an alternative