Любителям сыра
Правила форума
Пожалуйста, ознакомьтесь с правилами данного форума
Пожалуйста, ознакомьтесь с правилами данного форума
- Alusya
- Графоман
- Сообщения: 6765
- Зарегистрирован: 06 июл 2006, 10:52
- Откуда: Coquitlam, bc
Любителям сыра
Ever wonder why that block of cheddar is bright orange?
Here's a little food for thought today. . .
Have you ever wondered why cheddar cheese in North America is orange but in Europe and other places around the world it's a whitish colour?
That's because in North America some cheese is dyed to make it look more appealing. Cheese isn't the only thing artificial dyes are added to and often these additives found in Canada and the United States are banned in other countries around the world.
Take tartrazine or more commonly known as Yellow No. 5. It's banned in Norway and Austria but in North America it is often found in foods marketed towards children such as candy, ice cream, and soft drinks. But it's not just found in food, tartrazine is also found in prescription drugs and cosmetics.
So why all the fuss?
A study published in The Lancet, a leading medical journal, found that artificial colours and/or a sodium benzoate preservative cause hyperactivity in children. As reported by CBC, it also contains more salt than the body can take as well as being linked to asthma, skin rashes and migraines.
Tartrazine isn't the only additive that's banned in other countries but can still be found in Canada. Colours like Allura Red (banned in Denmark, Belgium, France, Germany, Switzerland, Sweden, Austria and Norway) and Sunset Yellow (banned in Norway and Finland) are among a list of additives that can be found in the Canadian food system (as reported by the CBC).
http://ca.shine.yahoo.com/ever-wonder-w ... 00906.html
Here's a little food for thought today. . .
Have you ever wondered why cheddar cheese in North America is orange but in Europe and other places around the world it's a whitish colour?
That's because in North America some cheese is dyed to make it look more appealing. Cheese isn't the only thing artificial dyes are added to and often these additives found in Canada and the United States are banned in other countries around the world.
Take tartrazine or more commonly known as Yellow No. 5. It's banned in Norway and Austria but in North America it is often found in foods marketed towards children such as candy, ice cream, and soft drinks. But it's not just found in food, tartrazine is also found in prescription drugs and cosmetics.
So why all the fuss?
A study published in The Lancet, a leading medical journal, found that artificial colours and/or a sodium benzoate preservative cause hyperactivity in children. As reported by CBC, it also contains more salt than the body can take as well as being linked to asthma, skin rashes and migraines.
Tartrazine isn't the only additive that's banned in other countries but can still be found in Canada. Colours like Allura Red (banned in Denmark, Belgium, France, Germany, Switzerland, Sweden, Austria and Norway) and Sunset Yellow (banned in Norway and Finland) are among a list of additives that can be found in the Canadian food system (as reported by the CBC).
http://ca.shine.yahoo.com/ever-wonder-w ... 00906.html
- Marmot
- Графоман
- Сообщения: 39361
- Зарегистрирован: 17 фев 2003, 17:58
- Откуда: Caulfeild
- Контактная информация:
Re: Любителям сыра
Вот же сволочи, травят народ!
- Alusya
- Графоман
- Сообщения: 6765
- Зарегистрирован: 06 июл 2006, 10:52
- Откуда: Coquitlam, bc
Re: Любителям сыра
И не говори. Хорошо, что я не люблю чедар, вот хотела пошерить эту информацию с любителями. Может стОит перейти на французские и немецкие сыры. "Поддержим" Канадскую экономику
.

- mrskhris
- Маньяк
- Сообщения: 2082
- Зарегистрирован: 06 июн 2005, 19:37
- Откуда: RU - KY - NW - CQ
- Контактная информация:
Re: Любителям сыра
http://www.ilovecheese.co.uk/cheesefacts.html
> Speaking of Cheddar, cheeses with bright orange to red hues (Cheshire, Red Leicester) get their crimson colouring from annatto, a natural flavourless dye obtained from the pulp of a tropical South American tree.
Растительный экстракт - это все еще искуственный краситель?
> Speaking of Cheddar, cheeses with bright orange to red hues (Cheshire, Red Leicester) get their crimson colouring from annatto, a natural flavourless dye obtained from the pulp of a tropical South American tree.
Растительный экстракт - это все еще искуственный краситель?
- Yury
- The L'ony
- Сообщения: 26202
- Зарегистрирован: 22 янв 2004, 13:48
- Откуда: Мирный -> Vancouver
- Контактная информация:
Re: Любителям сыра
а я люблюAlusya писал(а):Хорошо, что я не люблю чедар.
только он не оранжевый почему-то, хоть и канадский


- Alusya
- Графоман
- Сообщения: 6765
- Зарегистрирован: 06 июл 2006, 10:52
- Откуда: Coquitlam, bc
Re: Любителям сыра
Сори, это вроде ЮК сайт?mrskhris писал(а):http://www.ilovecheese.co.uk/cheesefacts.html
> Speaking of Cheddar, cheeses with bright orange to red hues (Cheshire, Red Leicester) get their crimson colouring from annatto, a natural flavourless dye obtained from the pulp of a tropical South American tree.
Растительный экстракт - это все еще искуственный краситель?
As for mass production, more cheese is made in the United States than any other country: about 6,717,000,000 pounds of it per year! In the UK, more than 700 varieties of cheese are produced, and some, like Stilton and West Country Farmhouse Cheddar, are PDO (Protected Designation of Origin) cheeses. That means they may only be produced according to strict rules in designated counties.
Да и сайт для любителей сыра

Прочитала несколько ссылок в гугле - tartrazine используется, но может не во всех Чедар сырах.
Если почитать википедию там вообще ужас-ужас.
Today’s American cheese is generally no longer made from blended cheeses, but instead is manufactured from a set of ingredients[1] such as milk, whey, milkfat, milk protein concentrate, whey protein concentrate, and salt. In the United States[2] it may not be legally sold as "cheese", and must be labeled as "processed cheese", "cheese product", or similar--e.g., "cheese food". At times even the word "cheese" is missing in the name on the label, e.g. "American slices" or "American singles". In Canada, the exact same product, often by the same manufacturer with the same label design, used to be sold as "Canadian cheese" or "Canadian slices". Today most such cheese in Canada is vaguely labelled just "slices" or "singles". In the United Kingdom, packs are labelled as "singles"[3], although it is commonly called "plastic cheese"[4].
- elena S.
- Blah-ндинко
- Сообщения: 30963
- Зарегистрирован: 07 июн 2005, 10:00
Re: Любителям сыра
+1mrskhris писал(а):http://www.ilovecheese.co.uk/cheesefacts.html
> Speaking of Cheddar, cheeses with bright orange to red hues (Cheshire, Red Leicester) get their crimson colouring from annatto, a natural flavourless dye obtained from the pulp of a tropical South American tree.
Растительный экстракт - это все еще искуственный краситель?
первое что меня заинтересовало в ванкувере, кстати, почему сыp оранжевый, оказалось, действителькно натуральный краситель
да, статья Katherine Engqvist хороший пример манипулирования фактами и исследованиями о гиперактивности у детей.
интересно, кто она такая, начинающая неопытная журналистка, похоже, из женского рекламного журнала http://www.ryerson.ca/journalism/awards ... nners.html
ps
для любителей дешевого сыра из америкамской костки.
Стандарты молочной продукции там гораздо ниже, чем у нас, поэтому и цены выше у нас, в частности
Последний раз редактировалось elena S. 29 мар 2012, 11:49, всего редактировалось 2 раза.
- nonn
- Графоман
- Сообщения: 26933
- Зарегистрирован: 28 май 2008, 08:50
- Откуда: Западно-Сибирская равнина > Долина предков > Тихоокеанское побережье
Re: Любителям сыра
Нет смысла есть хороший сыр без хорошего вина. Пить хорошее вино из айкиевских бокалов моветон. Купив дорогие бокалы их и держать нужно в антикварном буфете. Держать такой буфет в современном жилье тот же моветон, надо замок или на худой конец поместье. Какие нафик поместья в канаде? Алуся вы купили что ли жилье на испанском курорте? Говорите прямо



- Alusya
- Графоман
- Сообщения: 6765
- Зарегистрирован: 06 июл 2006, 10:52
- Откуда: Coquitlam, bc
Re: Любителям сыра
Поправка: в вики идет речь о процессед сыре, не о чедаре. Тот, который пластиковый и тоже оранжевый.
В след. раз когда буду в магазине специально гляну на ингридиенты именно чедара.
В след. раз когда буду в магазине специально гляну на ингридиенты именно чедара.
- Marmot
- Графоман
- Сообщения: 39361
- Зарегистрирован: 17 фев 2003, 17:58
- Откуда: Caulfeild
- Контактная информация:
Re: Любителям сыра
Я так думаю, что большинство из того, что продается у нас, на самом деле, производится в Штатах.Alusya писал(а):И не говори. Хорошо, что я не люблю чедар, вот хотела пошерить эту информацию с любителями. Может стОит перейти на французские и немецкие сыры. "Поддержим" Канадскую экономику.
А то, что дорогие товары, часто бывают лучше, чем дешевые, так это уже давно не секрет

-
- Графоман
- Сообщения: 15978
- Зарегистрирован: 31 янв 2011, 22:20
Re: Любителям сыра
Сыры как хорошие вина. И у сыров, как и у вин есть различия. Год производства, техника приготовления, места происхождения.
- Alusya
- Графоман
- Сообщения: 6765
- Зарегистрирован: 06 июл 2006, 10:52
- Откуда: Coquitlam, bc
Re: Любителям сыра
В статье идет речь о том, что этот краситель разрешен именно в Канаде. Теперь буду опасаться даже апельсинов, вдруг их покрасилиelena S. писал(а):ps
для любителей дешевого сыра из америкамской костки.
Стандарты молочной продукции там гораздо ниже, чем у нас, поэтому и цены выше у нас, в частности

- Marmot
- Графоман
- Сообщения: 39361
- Зарегистрирован: 17 фев 2003, 17:58
- Откуда: Caulfeild
- Контактная информация:
Re: Любителям сыра
Дык, даже лосося, которого разводят на фермах, подкрашивают до естесвенного состояния...Alusya писал(а):В статье идет речь о том, что этот краситель разрешен именно в Канаде. Теперь буду опасаться даже апельсинов, вдруг их покрасилиelena S. писал(а):ps
для любителей дешевого сыра из америкамской костки.
Стандарты молочной продукции там гораздо ниже, чем у нас, поэтому и цены выше у нас, в частности.
- Yury
- The L'ony
- Сообщения: 26202
- Зарегистрирован: 22 янв 2004, 13:48
- Откуда: Мирный -> Vancouver
- Контактная информация:
Re: Любителям сыра
Alusya писал(а):В след. раз когда буду в магазине специально гляну на ингридиенты именно чедара.
Balderson Cheddars contain only milk (of course), bacterial culture (think of yogurt), rennet (a coagulant that starts the transformation of milk into cheese) and salt (mostly for flavour development and also as a bit of a preservative). That's it.
- Alusya
- Графоман
- Сообщения: 6765
- Зарегистрирован: 06 июл 2006, 10:52
- Откуда: Coquitlam, bc
Re: Любителям сыра
Вот блин, дурят народMarmot писал(а):Я так думаю, что большинство из того, что продается у нас, на самом деле, производится в Штатах.Alusya писал(а):И не говори. Хорошо, что я не люблю чедар, вот хотела пошерить эту информацию с любителями. Может стОит перейти на французские и немецкие сыры. "Поддержим" Канадскую экономику.

А в Штатх я лично покупаю исключительно органик продукты, которые дешевле, чем здесь не органик. "Trader Joe's" my favorite store.