Thai Chicken Soup with Coconut Milk (Tom Ka Gai)
Кто делал? Расскажите как получился?
Prep Time: 8 minutes
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 18 minutes
Ingredients:
6 cups good-quality chicken stock (Serves 2 as the main entree, or 4-6 as an appetizer)
1-2 chicken breasts, sliced, OR 1-2 cups roasted chicken or turkey
1 lemongrass stalk, OR 3 Tbsp. frozen prepared lemongrass
4 kaffir limes leaves (fresh or frozen)
1 cup shiitake mushrooms, sliced
1 thumb-size piece galangal or ginger, grated
1-3 fresh red chilies, minced (to taste), OR substitute 1/2 to 3/4 tsp. dried crushed chili
1/2 to 1 can good-quality coconut milk
2 Tbsp. lime juice
2+ Tbsp. fish sauce
1 tsp. brown sugar (optional, according to taste)
handful fresh coriander leaves
handful fresh basil leaves
3 spring (green) onions, sliced
optional: other vegetables, like sliced bell pepper or cherry tomatoes
optional: *wheat or rice noodles, if serving as the main course (see tip below)
Preparation:
Slice and mince the lower portion of the lemongrass stalk. Retain the upper stalk for the soup pot.
Place chicken broth in a large soup pot over medium-high heat. If you have leftover chicken or turkey bones, add those too. Bring to a boil.
Add fresh chicken (or leftover chicken or turkey) and mushrooms. Also add the prepared lemongrass (including upper stalk pieces), plus kaffir lime leaves and fresh chili. Boil 5-8 minutes, or until chicken is cooked.
Turn heat down to medium. Add the galangal or ginger, 1/2 can coconut milk, the fish sauce, and extra vegetables (if using). Stir well. Simmer gently 1-2 minutes.
Turn heat down to minimum. Add lime juice and stir.
Do a taste test. Look for a balance between spicy, sour, salty, and sweet flavors. Start with salty, adding more fish sauce if not salty or flavorful enough (1 Tbsp. at a time). If too sour, add the sugar plus a little more if you need it. If too spicy, or if you'd like it creamier, add more coconut milk. If not spicy enough, add more chili.
Ladle soup into serving bowls. Sprinkle a little fresh coriander, basil, and spring onion over each bowl. For an extra kick of flavor, add a dollop of either store-bought or my own homemade Nam Prik Pao Chili Sauce Recipe. ENJOY!
Tom Ka Gai
Правила форума
Пожалуйста, ознакомьтесь с правилами данного форума
Пожалуйста, ознакомьтесь с правилами данного форума
-
- Маньяк
- Сообщения: 1172
- Зарегистрирован: 10 июн 2008, 02:55
Re: Tom Ka Gai
Я делаю, очень вкусно.
Иногда кокосовое молоко сворачивается, связи между нагреванием/добавлением сока лаима не заметила, просто пару раз свернулось на ровном месте.
Если вы не гурман таиской кухни, то можно без лемонграсса, он добавляет оттенок вкуса, а не основной вкус.
Если сделать погуше, то можно с рисом подавать.
Курица/креветки/говядина как варианты,
И рыбноуй соус он дико соленуй,так что не посолите сучино
Иногда кокосовое молоко сворачивается, связи между нагреванием/добавлением сока лаима не заметила, просто пару раз свернулось на ровном месте.
Если вы не гурман таиской кухни, то можно без лемонграсса, он добавляет оттенок вкуса, а не основной вкус.
Если сделать погуше, то можно с рисом подавать.
Курица/креветки/говядина как варианты,
И рыбноуй соус он дико соленуй,так что не посолите сучино

-
- Графоман
- Сообщения: 15978
- Зарегистрирован: 31 янв 2011, 22:20
Re: Tom Ka Gai
Лемонграсс мне нравится. А где рыбный соус купить и какой бренд лучше?Ayla писал(а):Я делаю, очень вкусно.
Иногда кокосовое молоко сворачивается, связи между нагреванием/добавлением сока лаима не заметила, просто пару раз свернулось на ровном месте.
Если вы не гурман таиской кухни, то можно без лемонграсса, он добавляет оттенок вкуса, а не основной вкус.
Если сделать погуше, то можно с рисом подавать.
Курица/креветки/говядина как варианты,
И рыбноуй соус он дико соленуй,так что не посолите сучино
Спасибо.

- levak
- Графоман
- Сообщения: 24712
- Зарегистрирован: 15 июл 2009, 15:42
- Откуда: Москва, Франкфурт, Ричмонд.
Re: Tom Ka Gai
А сучино это што??так что не посолите сучино
Рыбный соус это просто рассол от соленой тухлой рыбы..
Можно купить в русском магазе селедку с соусом..
-
- Маньяк
- Сообщения: 1172
- Зарегистрирован: 10 июн 2008, 02:55
Re: Tom Ka Gai
в fish соусе я честно, не разбираюсь. Покупаю в китаиском магазине, на всякий случай, хотя он и в Суперсторе есть.Vlada писал(а):Лемонграсс мне нравится. А где рыбный соус купить и какой бренд лучше?
Спасибо.
разницу на вкус не почивствовала, сам по себе он довольно гнусен для тех, кто на таиской кушне не взрашен